achtergrond

Pitches met duurzaam perspectief

Publicatie

7 jun 2015

Categorie

Petrochem

Soort

achtergrond

Tags

Van afval naar aromaten Met Biorizon worden processen ontwikkeld om biomassa om te zetten in aromaten. In het open-innovatieprogramma zijn twee richtingen gekozen: aromaten uit lignine en aromaten uit suikers. TNO onderzoekt dat laatste. Gemeentelijke afvalstromen bevatten veel suikers die onder invloed van temperatuur en onder zure omstandigheden kunnen worden omgezet in furanen en daarvan kunnen aromaten worden gemaakt. Paul Könst van TNO vertelt tijdens de pitch dat er naast GFT ook naar andere afvalstromen van bedrijven wordt gekeken. Op de vraag uit de zaal wanneer er een werkende business case is, durft hij eerst niet te antwoorden. Maar als hij een gok moet doen: ‘Ik denk dat we dan aan vijf tot tien jaar moeten denken.’   Energie besparen Tebodin en Bilfinger hebben een concept ontwikkeld om energiebesparingen te garanderen voor bedrijven. Om de energie-efficiëntie te verhogen, start Tebodin/Bilfinger trajecten op van idee tot business case, implementatie, garantie van de beoogde energiebesparing en mogelijkheid tot externe financiering. De oplossingen om energie te besparen, zijn heel breed. Het kan zo simpel zijn als het aanbrengen van betere isolatie, maar bedrijven kunnen ook worden geholpen met nieuwe technologieën, zoals het slim met warmte omgaan. Ingo Gatzen, director Engineering van Tebodin Netherlands: ‘Bij een bedrijf in de drankenindustrie hebben wij 46 procent energie kunnen besparen. Het bedrijf had eerst 925.000 euro aan energiekosten. Na een investering van 1.150.000 zijn die kosten teruggebracht tot 495.000 euro.’ Er is dus 430.000 euro bespaard. In deze business case heeft Tebodin/Bilfinger de investering voor de klant gedaan en afgesproken de savings te delen. Biet biedt bio-ethanol Suikerbiet is een ideaal gewas voor een groene toekomst, stelt Hans van Klink, directeur/eigenaar van Dutch Sustainable Development (DSD). Zo kan van de suikerbiet bio-ethanol worden gemaakt. Dat doet het bedrijf met Betaprocess, een technologie waarbij de cellen van de biet tot explosie worden gebracht. Vezels, celwanden en celmembranen worden hierdoor heel snel opengelegd zodat bacteriën en enzymen toegang krijgen. Zo loopt het vergistingsproces veel sneller dan met andere methoden. Van Klinkt denkt dat het met dit proces mogelijk is om kleinschalige bioraffinage toe te passen. ‘We kunnen boeren helpen....

Voor leden

Lees gratis verder.

Alles lezen?

Abonneer nu en krijg toegang tot:

  • Alle verschenen artikelen
  • Bladerbare versies van het blad
  • Projectendatabase
Aanmelden

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.