RWE wil vanuit zijn kolencentrale in de Eemshaven warmte leveren aan de moutfabriek van Holland Malt. Daarmee bespaart de moutproducent twintig miljoen kuub gas. Het rendement van de Eemscentrale zou daarmee ook behoorlijk omhoog gaan.
Holland Malt, Groningen Seaports en RWE Eemshaven onderzoeken samen de haalbaarheid van warmtelevering van de RWE centrale aan Holland Malt. De moutfabriek uit de Eemshaven produceert hoogwaardige mout dat onder andere gebruikt wordt voor de productie van bier. Voor het maken van mout is warmte nodig waar tot nu toe Gronings aardgas voor wordt gebruikt.
Elektrolyser
Door gebruik te maken van warmte van de RWE centrale kan het gebruik van aardgas naar nul worden gereduceerd. Voor Holland Malt draagt dit bij tot een verminderde emissie van CO2 (kooldioxide) en NOx (stikstof) terwijl gelijktijdig het rendement van de RWE centrale zal toenemen. Daarnaast past deze samenwerking uitstekend bij de toekomstige ontwikkeling van RWE als warmteleverancier. RWE zou bijvoorbeeld ook warmte van een elektrolyser voor de productie van groene waterstof kunnen inzetten.
Leiding
Groningen Seaports ondersteunt dit initiatief van harte en brengt haar kennis van openbare infrastructuur in. Het havenbedrijf is gebiedsbeheerder en ontwikkelaar en zal de inbreng van een leidingstelsel bestuderen.
Warm water stroomt door deze leiding onder het Doekegatkanaal door van RWE naar Holland Malt. Deze gebruikt de warmte in haar processen waarna het afgekoelde water terug stroomt naar de centrale. Door deze innovatie tracht ht Groningen Seaports de kosten zo laag mogelijk te houden om het project economisch aantrekkelijk te kunnen laten uitvoeren.