BioBTX kan dankzij een investeringsronde voor duurzame fabrieksambitie, onder andere vanuit het GROEIfonds van Economic Board Groningen, grote stappen nemen om hun ambitie te verzilveren. Die bestaat uit het realiseren van een fabriek die op grote schaal veelgebruikte chemicaliën produceert uit duurzame stromen zoals restplastic met een volledig circulair en duurzaam proces.
Drie bestaande aandeelhouders en twee nieuwe partijen besloten het benodigde groeigeld te financieren. Carduso Capital, Lynnovation en Vries Beheer volgden eerdere investeringen op, GROEIfonds van Economic Board Groningen en de NOM besloten mee te financieren. “De financiering geeft een belangrijke impuls aan onze plannen” aldus Pieter Imhof, directeur bij BioBTX. “Alle partijen geloven dat Noord-Nederland alles in zich heeft om voorop te lopen in de duurzaamheidsambitie en zien onze bijdrage daarin gelukkig als waardevol.”
Het bedrijf ontving in 2014 de titel Northern Elightenment als een lichtend voorbeeld van duurzame innovatie. BTX staat voor benzeen, tolueen en xyleen. Normaal worden deze chemische bouwstenen (aromaten) uit fossiele brandstoffen geproduceerd. BioBTX maakt maakt ze echter uit groene grondstoffen, om er dan ‘groene’ plastics van te produceren.
Sprint naar fabrieksfinanciering
Imhof zet in op 2023 als openingsjaar en dat is ambitieus. “Toch geloven we absoluut in de haalbaarheid van dit plan, zeker nu we de financiële ruimte hebben om alles tot in detail voor te bereiden.” De pilot plant, in september 2018 geopend in de ZAP facilities op Zernike Campus Groningen, heeft al waardevolle kennis en ervaring opgeleverd. BioBTX wil na deze investeringsronde voor duurzame fabrieksambitie de processen, technieken en producten verder optimaliseren. Ook wil men een aantal marktstudies afronden. Daarnaast zullen ze de locatie vastleggen, vergunningen regelen en het team uitbreiden. “Deze investering wordt dus echt ingezet om een sprint te trekken naar de volgende investeringsronde die de fabriek moet kunnen financieren.”
Idealen voor Noord-Nederland
Dat het relevant is om dergelijke investeringen te doen, juist in Noord-Nederland, staat voor Imhof vast. “Dit bedrijf is ontstaan als gezamenlijk initiatief van ondernemers (KNN, Syncom) uit Noord-Nederland aangezien duurzaamheid ontzettend relevant is voor onze toekomst. We moeten dus echt investeren in technieken die daar substantieel aan bijdragen. Maar ook dat ondernemingen zoals de onze voor Noord-Nederland belangrijk zijn. Er heerst hier een goed klimaat. Hierin kan innovatie uitgroeien tot bestendige bedrijven die bijdragen aan onze toekomst. Ook levert het veel werkgelegenheid opn in een regio die dat goed kan gebruiken. Dus daar blijven we hard voor aan het werk de komende tijd.”