Wintershall Noordzee is begonnen met de gaswinning vanuit het Sillimanite-gasveld. Bijzonder is dat de topside van het productieplatform al aan zijn derde leven begint. Het geproduceerde gas gaat via een nieuw aangelegde pijpleiding naar een bestaand productieplatform in de Nederlandse Noordzee.

Winterhall hergebruikt de topside van haar ontmantelde P14-A productieplatform al voor de tweede keer. In 2009 werd het ook al hergebruikt als bovenkant van productieplatform E18-A. Nadat Wintershall enkele technische verbeteringen heeft doorgevoerd om emissies naar het milieu te verkleinen, is het nu de topside van het D12-B-platform geworden.

Exploitatie

Het Sillimanite-gasveld, ontdekt in juni 2015, strekt zich uit over het Engelse en Nederlandse Continentale Plat. In juli 2018 is een verdrag tussen de Britse en Nederlandse regeringen in werking getreden voor de exploitatie van het veld.

Het veld krijgt minimaal twee productieputten. De boring van de eerste van de twee productieputten, D12-B1, verliep binnen de geplande termijn en binnen budget. Wintershall transporteert het geproduceerde gas via een nieuwe, twaalf kilometer lange pijpleiding van het D12-B-platform naar het bestaande D15-A-productieplatform. Van daaruit gaat het gas via het NGT-gastransportsysteem naar de wal.

Beleid op kleine velden

De gaswinning uit het veld is in lijn met de verklaring van de Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat over het beleid op kleine velden. ‘Gaswinning in eigen land, wanneer dit veilig kan, is beter dan importeren’, stelde Wiebes eind mei 2018 in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Dit is mede ingegeven doordat Nederland nog enkele decennia (in een afnemende hoeveelheid) behoefte zal hebben aan aardgas. In dat geval is zelf winnen beter voor het klimaat, beter voor de werkgelegenheid en de economie, beter voor het behoud van de aanwezige kennis van de diepe ondergrond en van de aanwezige gasinfrastructuur, en ook beter geopolitiek.’