Ondanks dat Sabic kon aantonen dat het veilig kon blijven produceren, dwingt de toezichthouder het bedrijf toch zijn verplichte keuringen uit te voeren. Hoewel termijnflexibilisering wel degelijk mogelijk is, kunnen condition based maintenance en risk based inspections helaas nog geen verlichting bieden op de korte termijn. De shutdown van Sabic gaat dan ook alsnog noodgedwongen door. Al zal hij door de extra veiligheidsmaatregelen wel iets langer duren.

Site director van Sabic John Bruijnooge had het graag anders gezien. Sabic had juist in condition based maintenance en risk based inspection geïnvesteerd om de integriteit van zijn assets te borgen. Sabic’s eigen Inspectiedienst van Gebruiker (IVG)  analyseerde samen met de conformiteitsbeoordelingsinstantie (NL-CBI) dat een paar maanden langer door draaien geen additionele en significante veiligheidsrisico’s zou opleveren. Het Saudische chemiebedrijf zou dan ook zeker veilig door kunnen werken om de site alsnog uit bedrijf te nemen als dit veilig en verantwoord was. Zo’n drie maanden na de officiële uiterste keuringsdatum.

Helaas bleef SZW vasthouden aan de keuringstermijn en dreigde met stilstand van fabrieken als ze niet op tijd worden gekeurd. Bruijnooge: Bij de aanvraag om de keuringsdatum te overschrijden hadden we uitgebreid overlegd met instanties zoals de provincie, veiligheidsregio en provinciale handhaver. Installaties die in 2019 moesten zijn gekeurd, hebben volgens de normale wetgeving  een uitstelmogelijkheid van zes maanden. Dat loopt dus af op 30 juni.

Shutdown

Het lijkt erop dat SABIC in de perfect storm terecht is gekomen die corona heet. Bruijnooge: ‘We hebben uiteindelijk toch besloten de fabriek uit bedrijf te nemen vóór 30 juni en de keuringen uit te voeren. Dit gaat lukken dankzij de enorme inspanning van onze medewerkers, de medewerking van contractors en investeringen in uitgebreide faciliteiten en coronacoaches om de anderhalf meter-regel te kunnen handhaven. Met zomerse temperaturen en alle aanvullende maatregelen gaat de stop zeker langer duren. Maar zoals men gewend is van de chemische industrie stellen we veiligheid boven economie.’