[vc_row][vc_column][vc_column_text]Waarschijnlijk nog dit jaar valt de beslissing om de voormalige Ensartech-fabriek in Delfzijl wel of niet opnieuw in gebruik te nemen. Bij groen licht gaat de fabriek vanaf 2022 jaarlijks 35.000 ton nu nog niet-recyclebaar afval opwerken naar hoogwaardige grondstoffen.

Eind 2013 viel het doek voor Ensartech. Het bedrijf had een fabriek in Farmsum gebouwd die bij een temperatuur van zo’n 1.500 graden gevaarlijk afval kon omzetten in bouwstoffen en energie. De fabriek was in 2012 kort operationeel, maar kampte met problemen in het voedingssysteem. Omdat een oplossing voor dit technische probleem te lang op zich liet wachten, ging het bedrijf uiteindelijk failliet.

Nu krijgt de fabriek waarschijnlijk een nieuwe functie. De bedoeling is om er niet-recyclebaar afval om te zetten in hoogwaardige grondstoffen. Denk aan metalen en silicaten voor de basismetaalindustrie en de wegenbouw. Voorbeelden van de beoogde reststoffen zijn batterijen, sterk verontreinigde grond en bagger, e-waste (telefoons, computers) en reststromen uit de chemie.

Elementaire retractie

Het is mogelijk waardevolle grondstoffen uit deze reststromen terug te winnen via elementaire retractie. In dit proces komen de metalen in het afval bij zeer hoge temperatuur weer vrij in hun pure vorm. Naast metalen en legeringen ontstaan bij het proces obsidiaan (een verglaasd gesteente, ook wel snel gestolde lava) en gassen die ook waardevolle elementen bevatten. Het proces is zeer efficiënt omdat er vrijwel geen chemisch afval over blijft.

De ontwerpfase van de aangepaste fabriek is al begonnen. De uitkomsten daarvan bepalen of de fabriek definitief wordt omgebouwd tot een retractie plant. Investerings- en ontwikkelingsmaatschappij NOM, Groeifonds van EBG, Groningen Seaports, de Technische Universiteit Eindhoven en het Instituut Voor Elementaire Retractie (IVER) hebben gezamenlijk het initiatief genomen voor de herstart.

Lees ook ons artikel over staalrecycling in Delfzijl.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]