Rijkswaterstaat gaat de Van Brienenoordbrug opknappen. De brug is verouderd en daarom heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat besloten hem volledig aan te pakken. ‘We kiezen voor een aanpak waarbij we de onderdelen van de brug op een werf bouwen of vernieuwen en daarna in één keer omwisselen’, aldus Van Nieuwenhuizen.
Het gaat allereerst om de boogbrug in de richting van Dordrecht. Rijkswaterstaat laat de nieuwe brug op een andere locatie bouwen om deze in de zomervakantie van 2025 op zijn plaats in te varen. ‘Deze aanpak is veiliger, minder complex en geeft een veel kortere periode van hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer dan wanneer we al het werk op de brug zelf zouden uitvoeren’, stelt Van Nieuwenhuizen.
Uniform systeem
De oude boogbrug richting Dordrecht wordt daarna op een andere locatie gerenoveerd en komt vervolgens op de plek van de brug in de richting van Den Haag. Ook het bewegingswerk wordt gerenoveerd. De brugkleppen van de brug in de richting van Den Haag worden geheel vernieuwd.
Verder worden de bediening- en besturingssystemen van de gehele brug vernieuwd. Daarbij implementeert Rijkswaterstaat een nieuw, uniform systeem voor bediening, besturing en bewaking van beweegbare bruggen. Dit systeem is al toegepast op onder meer de Wantijbrug.
De omwisseling, de vervanging van de bediening- en besturingssystemen en de renovatie van de beweegbare delen heeft Rijkswaterstaat gepland in de zomervakanties van 2026 en 2027. De contractvoorbereiding en aanbesteding van het project wil Rijkswaterstaat in 2020 tot en met 2022 doen.
Een van de drukste bruggen
De Van Brienenoordbrug is een brug over de Nieuwe Maas aan de oostkant van Rotterdam. Met dagelijks ruim 230.000 voertuigen is het een van de drukste bruggen in Nederland. Per jaar passeren ongeveer 120.000 schepen en gaat de brug 150 keer open voor de hoge scheepvaart. Voor de oude boogbrug in de richting van Den Haag en het bedienhuis is nog geen bestemming.