De uitbreiding van een biogascentrale in Bunschoten kan waarschijnlijk niet doorgaan omdat gedeputeerde staten vermoedt dat er geld uit strafbare feiten wordt geïnvesteerd. Onderzoek van het Landelijk Bureau Bibob legde deze verdenkingen vast.

Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten de door biogascentrale A. van de Groep & Zonen BV in Bunschoten gevraagde vergunning voor wijziging van de inrichting/het bedrijf te weigeren. Ook de bestaande provinciale omgevingsvergunning trekt men in. Het betreffende bedrijf krijgt een termijn van zes weken om haar activiteiten te beëindigen.

Visafval

A. van de Groep & Zonen, dat ook eigenaar is van de Spakenburgse Zeevisgroothandel, maakt biogas uit  vis- en groenteafval en zetmeelresten. Het gas wordt opgewerkt wordt naar aardgas-kwaliteit (groen gas). Het bedrijf heeft een vergunningaanvraag ingediend voor wijziging van de inrichting/bedrijf.

Bibob

Ter beoordeling van deze aanvraag is Bibob-onderzoek verricht en is ook het Landelijk Bureau Bibob (onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid) om advies gevraagd. Met de Wet Bibob wil de provincie voorkomen dat de provinciale vergunningen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen.

Uit onderzoek is gebleken dat een ernstig gevaar bestaat dat het betreffende bedrijf de vergunningen zal gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen. Over de inhoud en/of uitkomsten van het Bibob-onderzoek kan de provincie geen verdere mededelingen doen in verband met de wettelijke geheimhoudingsplicht op Bibob-onderzoeken.

Beroep

Het bedrijf kan beroep aantekenen bij de rechtbank en daarbij een voorlopige voorziening aanvragen. Als de rechter dat verzoek honoreert dan mogen de bedrijfsactiviteiten voorlopig voortgezet worden. Hoe lang die situatie duurt, is afhankelijk van het besluit van de rechter.