Een breuk in een waterleiding van waterbedrijf Vitens leidde in 2014 tot een grote gasstoring in Apeldoorn. Om dit scenario voor andere steden te voorkomen, besloten de twee betbeheerders samen te werken. Vandaag beginnen de netbeheerders met een deelproject in Nijmegen.
Een breuk in de waterleiding van Vitens leidde tot een breuk in de naastgelegen gasleiding die uiteindelijk brak. Daardoor stroomde water en modder zo de gasleiding in. Het leidde in 2014 tot een gasstoring waarbij honderden mensen dagenlang zonder gas zaten. Dat nooit meer, dachten Liander en Vitens, en daarom zijn ze al een tijd bezig om ruim 300 kilometer gas- en waterleidingen in Nederland te vervangen.
Minder overlast
Eerst was Apeldoorn aan de beurt. Daar hebben Vitens en Liander inmiddels gezamenlijk 92 kilometer aan gas- en waterleiding vervangen. De netbeheerders hebben de ingrijpende werkzaamheden onder meer in nauwe samenspraak met de gemeente Apeldoorn uitgevoerd. Dankzij de goede samenwerking kon de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt blijven.
In de tussentijd kreeg ook het Gelderse Doorwerth in 2019 te maken met een gasstoring. Ook hier zorgde de combinatie van een gesprongen gas- en waterleiding voor problemen. De volgelopen leidingen moesten eerst worden schoongemaakt en daarna gerepareerd. meer dan zestig huizen zaten drie dagen zonder gastoevoer.
Elf gemeenten
Nu is de rest van Nederland aan de beurt en dat begint in Nijmegen. In dit deelproject gaat het in totaal om dertig kilometer aan gecombineerde gas- en waterleidingen, verdeeld over elf gemeenten. Zo’n 1400 huizen in de gemeenten Aalten, Arnhem, Berg en Dal, Brummen, Doesburg, Doetinchem, Ede, Nijmegen, Oude IJsselstreek, Renkum en Rheden worden ook overgezet naar de nieuwe leidingen.