Met de toename van duurzame energiebronnen ontstaat meer behoefte aan energieopslag. Corre Energy wil dit doen door zowel lucht als waterstof te comprimeren bij energieoverschotten. Wanneer de duurzame bronnen stilstaan of de elektriciteitsvraag het aanbod overtreft, kan de CAES-centrale snel leveren.

Compressed Air Energy Storage (CAES) is op zich geen nieuwe technologie. In het Duitse Huntorf levert een compressorstation al sinds 1978 290 megawatt aan opslagcapaciteit. En ook in Alabama gebruikt met sinds 1991 gecomprimeerde lucht als energieopslag.

Toch wist het Engelse bedrijf Corre Energy het concept te verbeteren. Net als in Duitsland en de Verenigde Staten gebruikt het bedrijf een overschot aan duurzame elektriciteit om lucht te comprimeren en op te slaan in zoutcavernes in het Groningse Zuidwending. Corre gebruikt echter niet alleen gecomprimeerde lucht, maar comprimeert ook waterstofgas (HyCAES). De zoutcavernes die AkzoNobel ooit uitloogde, worden immers ook ingezet als waterstofopslag.

Verbetering

Als de elektriciteit weer nodig is, wordt de perslucht gebruikt om een generator van stroom te voorzien. Hiervoor moet de lucht of het waterstofgas wel eerst worden opgewarmd met behulp van waterstof of aardgas. Corre Energy verbetert de opslagtechnologie door de warmte die bij het persen van het waterstofgas wordt opgewekt in te zetten om de lucht opnieuw op te warmen en te laten expanderen voor het opwekken van elektriciteit.

Flexibele opslag

CAES Zuidwending zal volgens de plannen een opwekkingscapaciteit hebben van ongeveer driehonderd megawatt. Daarmee heeft de zoutcaverne een dagelijkse opslag- en leveringscapaciteit van ongeveer drie tot vier miljoen kilowattuur. Het mooie aan de gebruikte techniek is dat de energie bijna direct kan worden ingezet op het elektriciteitsnet. Iets wat in de toekomst steeds meer nodig is om de netstabiliteit te garanderen. Bovendien levert de combinatie van compressie van lucht en waterstof en eventuele verbranding van het gas een flexibele inzet op: van zeer korte opslag tot opslag op de lange termijn.

Europese steun

Keith McGrane, CEO van Corre Energy: ‘De Europese Commissie heeft de CAES Zuidwending op de lijst van Projects of Common Interest (PCI) gezet. PCI’s zijn projecten die de energiesystemen van EU-landen met elkaar verbinden om betaalbare en duurzame energie beschikbaar te maken voor alle EU-burgers en om de klimaatdoelen te behalen. De EU ondersteunt het project met subsidies en helpt bij het versnellen van vergunningstrajecten.’

Combinatie met windparken in zee

McCrane: ‘Grote energiebedrijven zijn betrokken bij het project als potentiële klanten en investeerders. Datacentra die 24 uur per dag, 7 dagen in de week groene energie vragen, hebben grote interesse in het CAES-project. In die behoefte kan worden voorzien via de opslag in combinatie met grootschalige groene-energieprojecten. In het bijzonder grote windparken die de komende jaren in zee worden gebouwd.’

Eemsdeltavisie 2020

Tijdens de online editie van Eemsdeltavisie op 6 november zal Corre Energy zijn Enlightenment pitchen. We zenden dan uit vanuit Forum Groningen, 13.00-15.00u. Kosteloos deelnemen kan door hier in te schrijven