Het TKI Nieuw Gas opent de subsidieregeling waterstoftechnologie. De regeling moet technologie stimuleren die de productie van waterstof goedkoper een eenvoudiger moet maken. Tegelijkertijd wil het TKI ook het gebruik van waterstof, bijvoorbeeld in branders en gasturbines, verbeteren.
Het TKI Nieuw gas opende zijn nieuwe subsidieregeling voor stimulering van technologieontwikkeling die nodig is voor het succesvol inrichten van waterstofketens. Als voorwaarde stelt men dat de technologie op korte termijn (binnen 3-5 jaar) tot betere prestaties moet leiden. Onder betere prestaties verstaat het kennisinstituut: significant lagere investeringskosten en/of operationele kosten, hogere efficiëntie, minder onderhoud, bredere toepassingen, grotere meetnauwkeurigheden, minder gebruik van schaarse materialen en verminderde ruimtelijke impact.
Daarnaast moet de subsidie de ontwikkeling van technologie ondersteunen die de toepasbaarheid van waterstof mogelijk maakt of verbetert. Voorbeelden zijn de toepassing van waterstof in branders en gasturbines.
Industrieel onderzoek
Het TKI zoekt onder andere verbeteringen in het meten en analyseren van waterstof. Maar ook mogelijkheden voor decentrale productie van waterstof via elektrolyse. Verdere verbeteringen verwacht men te halen in compressie, reinigen, drogen, koelen en odorisatie van waterstof. Maar partijen die ideeen hebben voor waterstofopslag, brandstofceltechnologie en brandertechnologie voor waterstof kunnen hun voorstel indienen.
De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro per aanvraag, het totale budget bedraagt drie miljoen euro. Qua onderzoekscategorieën zijn alleen industrieel onderzoek (50% subsidie) en experimentele ontwikkeling (25% subsidie) toegestaan.