Twence bouwt in Hengelo een grootschalige CO2-afvanginstallatie. Deze kan straks 100.000 ton CO2 per jaar afvangen en hergebruiken. In het eerste kwartaal van 2022 gaat de eerste schop in de grond. Naar verwachting gaat de installatie in het laatste kwartaal van 2023 in bedrijf.

Twence wekt voornamelijk energie op uit niet-herbruikbaar restafval en bedrijfsafval. Jaarlijks produceert het bedrijf 688 GWh warmte en 370 GWh elektriciteit. Dat is genoeg om 62.500 huishoudens een jaar lang te voorzien van warmte en 135.800 huishoudens een jaar lang van elektriciteit.

De CO2 die vrijkomt bij het opwekken van deze energie, gaat het bedrijf straks afvangen. De CO2 kan vervolgens bijvoorbeeld worden omgezet naar natriumbicarbonaat (bakpoeder) om rookgassen te reinigen. Of naar vloeibare CO2 voor het beter laten groeien van planten in kassen.

Volgende stap

Het afvangen van CO2 is niet nieuw voor Twence. In 2014 kwam op het terrein in Hengelo al de eerste installatie ter wereld die CO2 afvangt uit de rookgasreiniging en omzet naar natriumbicarbonaat. In 2020 zette het bedrijf een volgende stap met de bouw van een kleinschalige CO2-afvanginstallatie, die CO2 vloeibaar maakt voor toepassing voor plantengroei in de glastuinbouw. Door de toepassing van deze CO2 hoeven tuinders zelf geen CO2 te produceren uit aardgas. ‘Nu zijn we toe aan de volgende stap: de bouw van een grootschalige installatie die 100.000 ton CO2 per jaar kan afvangen’, zegt Marc Kapteijn, algemeen directeur bij Twence. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het project een subsidie van 14,3 miljoen euro toegekend.