Staalproducent Tata Steel meldt dat het de geuremissies bij het drogen van ruwijzer- en staalpannen verminderde. De procesverbetering is het resultaat van een recente proef waarbij vrijgekomen emissies werden opgevangen en opnieuw ingezet in het productieproces. Tijdens deze proef namen de elektronische neuzen nog maar de helft van de geurcomponenten waar. Vanwege dit positieve resultaat, voerde Tata Steel de aanpassingen aan de installatie definitief door.
Tijdens het drogen van ruwijzer- en staalpannen kan er geur vrijkomen. Dat drogen gebeurt op een droogstandinstallatie na het vervangen van de bemetseling van een pan. Marco Bruin, productiemanager bij de Staalfabriek: âWe konden een piek in geurklachten herleiden naar dit productieproces. Naar aanleiding hiervan startten we een onderzoek naar mogelijke aanpassingen in het proces en begonnen we met testen. Tijdens de proef vingen we emissies die vrijkomen bij dit proces op en voerden ze terug naar de brander om ze opnieuw in te zetten in het proces.â
E-neuzen
De e-neuzen die Tata al langer gebruikt op zijn terrein monitorden de geuremissies tijdens de proef. In vergelijking met de situatie zonder aanpassingen halveerde de waarneming van geurcomponenten. De positieve resultaten worden bevestigd door de e-neuzen die in de directe woonomgeving van het bedrijfsterrein zijn geĂŻnstalleerd. Ook krijgt Tata Steel minder vaak aan deze processtap gerelateerde klachten.
Chris Kolloffel, bedrijfschef Staalfabriek: âVanwege dit positieve resultaat voerden we de aanpassingen aan de installatie definitief door. De komende periode monitoren we nauwlettend verschillende parameters. Daarvoor zullen onder andere geaccrediteerde meetbureaus diverse geurmetingen uitvoeren. Op deze manier verzamelen we de benodigde data om te kunnen berekenen in hoeverre de geurbelasting voor omwonenden door deze bron afneemt.
Roadmap Plus
Parallel aan de geurmaatregel wil Tata Steel een nieuw type droogstandinstallatie bouwen in 2023 waardoor het bedrijf de geurbelasting door deze bron nog verder terugdringt. De maatregelen zijn onderdeel van de Roadmap Plus: een maatregelenpakket waardoor Tata Steel in twee jaar de leefomgeving verbetert door het fors verminderen van de stofneerslag in de omgeving, de geurbelasting, de uitstoot van fijn stof, geluid, licht, NOx alsmede de uitstoot van zware metalen en PAK-stoffen.