[vc_row][vc_column][vc_column_text]HyCarb werkt in Delfzijl aan de bouw van een fabriek die groene waterstof kan maken uit afvalhout en bermgras. In samenwerking met investeringsmaatschappij NOM werkt de onderneming aan plannen om binnen enkele jaren een grootschalige productie-installatie in Delfzijl te bouwen. Deze installatie moet een capaciteit van 15.000 ton waterstof per jaar krijgen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Het jonge bedrijf HyCarb komt voort uit Torrgas. Deze Amsterdamse onderneming heeft al meerdere van dergelijke projecten ontwikkeld. Torrgas heeft ervaring met de productie van syngas, groene CO2, biochar en stoom uit afvalstromen. De onderneming ziet dat er vanuit de industrie in Delfzijl een grote behoefte is aan groene waterstof en daar speelt het met de plannen van HyCarb op in.
Bewezen
Om groene waterstof te produceren, worden de biogrondstoffen voorbehandeld. Daarna worden ze getorrificeerd, waarbij de grondstoffen in een zuurstofvrije omgeving worden verhit. Tot slot wordt de stroom vergast tot syngas, een mengsel van voornamelijk waterstof en koolmonoxide. Door het syngas met stoom te laten reageren kan nog meer waterstof worden gemaakt. Het bijproduct is biochar. Het proces is in samenwerking met Gasunie al in meerdere demonstratieplants bewezen.
Nu is het tijd om op te schalen. In eerste instantie wil HyCarb resthout en snoeiafval gebruiken als grondstoffen. Later denkt het bedrijf ook gemaaid bermgras te kunnen toepassen. Het torrefactie-proces zorgt ervoor dat de energie-inhoud van de grondstoffen hoger wordt.
Voorbereidingen
Momenteel werkt HyCarb aan de voorbereidingen voor de nieuwe installatie. Het gaat dan om het aanvragen van vergunningen, de engineering, de samenstelling van het team en het aankopen van een terrein waar het bedrijf de fabriek kan bouwen. NOM draagt bij aan de financiering hiervan.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1676478315351{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-top-width: 20px !important;border-right-width: 1px !important;border-bottom-width: 20px !important;border-left-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;background-color: rgba(158,149,118,0.15) !important;*background-color: rgb(158,149,118) !important;border-left-color: #f69800 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f69800 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f69800 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f69800 !important;border-bottom-style: solid !important;}”]Wie:
HyCarb/Torrgas
Wat:
groene waterstof uit afvalhout en bermgras
Waar:
Delfzijl
Capaciteit:
15.000 ton waterstof per jaar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]