Ineos heeft het Project Greensand afgerond. Dit project had tot doel om de haalbaarheid van CO2-opslag in de ondergrond van de Noordzee te demonstreren. De 23 partners die het proefproject uitvoerden komen tot de conclusie dat Denemarken een veilige en goed functionerende opslag voor CO2 in de ondergrond van de Noordzee heeft.

Met het project Greensand tonen Ineos en partners aan dat het mogelijk is om een goed functionerende waardeketen voor veilige en efficiënte afvang, transport en opslag van CO2 over de landsgrenzen heen te ontwikkelen, te testen en te demonstreren. Tijdens de proeffase werd afgevangen CO2 van de site van Ineos Oxide in Zwijndrecht naar de Deense site getransporteerd, alwaar het in de bodem werd opgeslagen.

Volgens de consortiumpartners van Greensand kan opgeslagen CO2 veilig en permanent in het gesloten Nini West reservoir blijven, 1.800 meter onder de zeebodem van de Noordzee. De resultaten van het onderzoek werden geverifieerd door DNV. Mads Gade Country Manager bij INEOS Denemarken en Commercial Director bij INEOS Energy geeft aan dat dit een stevige basis is om volgende stappen te zetten voor CCS in Denemarken.

Grootschalige CO2-opslag in Denemarken

Met het afgeronde en geverifieerde proefproject is volgens Ineos de weg vrij voor de ontwikkeling van CCS in Denemarken. INEOS, heeft namens licentiepartners Wintershall Dea (nu Harbour Energy) en Nordsøfonden al goedkeuring aangevraagd voor de eerste grootschalige CO2-opslagfaciliteit in Denemarken, en werkt er nu hard aan om eind 2025 of begin 2026 te beginnen met CO2-opslag in de Noordzee. De ambitie is om tot 400.000 ton CO2 per jaar op te slaan, terwijl het plan is om vanaf 2030 tot 8 miljoen ton CO2 per jaar op te slaan in het gebied onder de zeebodem van de Noordzee.

Tegelijkertijd wordt ook onderzocht of het mogelijk en veilig is om CO2 ondergronds op te slaan op land in Denemarken, en eerder dit jaar heeft de minister van Klimaat, Energie en Nutsbedrijven INEOS, Wintershall Dea (Harbour Energy) en Nordsøfonden een exploratielicentie toegekend voor een deel van de Deense ondergrond in Jutland in het Gassum reservoir. De ervaring van Greensand zal worden meegenomen om veilige opslag ook op land aan te tonen.