Synova, SABIC Global Technologies (een dochter onderneming van Sabic) en Technip Energies hebben een overeenkomst gesloten voor de realisatie van een commerciële fabriek voor de productie van olefines en aromaten uit plastic afval.
De technologie die in de fabriek wordt toegepast is gezamenlijk ontwikkeld door Synova en Technip Energies. Het gaat om de kraaktechnologie voor vaste stoffen MILENA van Synova en de technologie OLGA van Technip om het gas te conditioneren en het bodemproduct te verwijderen. In de plant wordt het plastic afval omgezet in gas, dat hoogwaardige chemicaliën bevat. Het gas wordt behandeld om vervuilingen te verwijderen en het op de juiste specificaties te brengen. Daarna kan het worden bijgemengd in een stoomkraker. De nieuwe installatie zal worden geïntegreerd in één van de stoomkrakers van Sabic.
Combinatie
Het MILENA proces is een indirecte vergassingstechnologie. Het betreft een combinatie van een circulating fluidized bed, pyrolyse en bubbling fluidized bed in één reactor. In eerste instantie was de technologie ontwikkeld om biomassa te vergassen en het gas op te zuiveren. De ontwikkeling bleek ook goed toepasbaar voor plastic reststromen. Synova testte de installatie uitgebreid bij TNO in Petten.
Schaalbaar
Een groot voordeel van de technologie is dat het schaalbaar is, dankzij een directe warmteoverdracht via circulerend zand. Synova heeft tot nu toe ontwerpen gemaakt om 2 ton per uur, 6 ton per uur en 12 ton per uur grondstoffen te verwerken. De schaal van de nieuwe installatie wordt in de beginfase van de commercialisering bepaald.
Als onderdeel van de overeenkomst neemt Sabic Ventures een aandeel in Synova. De investering van Sabic wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de technologie en engineering.
Locatie, timing en investering
De bedrijven maakten nog niet bekend waar de installatie gebouwd zal worden. Dat zal in de eerste fase van commercialisering worden beslist. CEO Jörg Krüger verwacht dat de plant rond 2027-2028 opgestart kan worden.
De bedrijven deden ook geen mededelingen over de grootte van de investering. Dat hangt volgens Krüger af van de de grootte van de installatie en de locatie. ‘Aangezien beiden nog niet bepaald zijn, is het niet mogelijk om hiervoor op dit moment een bedrag te noemen.’
Synova werkt momenteel ook met andere potentiële partners en klanten aan haalbaarheidsstudies voor de toepassing van deze technologie.
Op de foto de site van Sabic in Geleen.