Indaver Plastics2Chemicals heeft haar eerste industriële plant voor de geavanceerde recycling van polystyreen en polyolefines geopend. Met deze installaties kunnen voedselverpakkingen gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe voedselverpakkingen.
Momenteel worden polystyreen en polyolefines veelal mechanisch gerecycled. Het recyclaat is echter niet van voldoende kwaliteit om er opnieuw voedselverpakkingen van te maken. Een deel van het plastic afval verdwijnt bovendien in de verbrandingsoven. Via geavanceerde recycling produceert P2C gecertificeerd recyclaat dat hiervoor wel geschikt is. De realisatie van de installatie past in de Europese ambities op het gebied van plastic recycling, zoals de Packaging and Packaging Waste Directive en de Single-Use Plastics Directive. Hiermee worden bedrijven verplicht om in nieuwe verpakkingen een hogere gerecyclede content toe te passen.
Aparte campagnes
Indaver startte Plastics2Chemicals in 2017 op. Het bedrijf werkte samen met de UGent, UAntwerpen en KU Leuven aan een technologie voor geavanceerde recycling. De bouw van de recyclingplant heeft twee jaar in beslag genomen. De komende weken worden alle installatieonderdelen uitvoerig getest. Daarna zal de installatie zo’n 3 ton plastic afval per uur of 26.000 ton per jaar verwerken. De verwachting is dat eind 2024 de eerste gerecyclede basischemicaliën geleverd worden. In de eerste fase recyclet P2C polystyreen uit voedselverpakkingen tot styreen. Daarna zal het bedrijf in aparte campagnes afwisselend PS en PO recyclen. Het verwerkingsproces van PO verloopt daarbij enigszins anders. Eerst produceert het bedrijf nafta, waarna deze in stoomkrakers wordt omgezet in ethyleen en propeen.
Plastics2Chemicals werkt samen met de moederbedrijven Indaver en Katoen Natie voor wat betreft de sortering en voorbehandeling van polystyreen en polyolefines. P2C heeft overeenkomsten gesloten met Citeo in Frankrijk en Fost Plus in België voor wat betreft de aanvoer van afvalplastics. Voor de afname van recyclaat tekenden onder meer Trinseo, INEOS Styrolution en TotalEnergies.
Opschalen
P2C wil in 2028 opschalen om de grootste depolymerisatiefaciliteit in Europa te worden. Met een tweede lijn zal de capaciteit dan verhoogd worden tot 65 duizend ton per jaar. Indaver P2C voert gesprekken om geavanceerde recyclingplants te bouwen op andere strategische locaties in Europa.