De Italiaanse partij NextChem en dochterbedrijf MyRechemical hebben een overeenkomst gesloten met het vorig jaar opgerichte Dimeta uit Leiden. De partners onderzoeken samen de mogelijkheden om installaties te bouwen voor de productie van dimethylether (DME) uit afval.
Deze ‘low-carbon’ DME kan vanwege de vergelijkbare eigenschappen worden gemengd met LPG. Wereldwijd wordt jaarlijks ruim 200 miljoen ton LPG geproduceerd. Door duurzaam DME toe te voegen, kan de carbon footprint worden verkleind.
Dimeta is een joint venture tussen SHV Energy en UGI International. Het bedrijf heeft de ambitie om tegen het einde van 2027 300.000 ton duurzaam DME te produceren. Het bedrijf wil daarvoor fabrieken in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten bouwen.
Business Cases
NextChem en MyRechemical, beide onderdeel van de Maire Tecnimont Group, hebben technologieën ontwikkeld om huishoudelijk afval om te zetten in methanol en vervolgens in DME. De overeenkomst tussen Dimeta en de Italiaanse partijen moet business cases voor de productie van duurzaam DME genereren. Ook werken de partijen samen in onderzoek naar de productie van DME uit biogas en biomethaan.
Verenigd Koninkrijk
Eerder dit jaar kondigde Dimeta aan dat het een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor de bouw van een DME fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Deze plant moet worden gerealiseerd via de joint venture tussen Dimeta en Kew Technology, Circular Fuels. De plannen zijn om deze waste-to-DME installatie in Teesworks te vestigen. De plant krijgt een capaciteit van 50.000 ton DME per jaar, oftewel 5% van het LPG verbruik in het VK. Met de bouw zou een investering van ruim 150 miljoen Britse pond (bijna 170 miljoen euro) zijn gemoeid. Op de site zal niet te recyclen huishoudelijk afval en commercieel en industrieel afval worden omgezet in DME. Hiertoe past het bedrijf de technologie van KEW toe. Deze installatie moet in 2025 worden opgeleverd.
Op de afbeelding een rendering van de installatie die Dimeta wil bouwen in Teesworks