De omzet van Gasunie lag in 2022 ruim tweeënhalf keer hoger dan een jaar eerder en komt uit op 2,258 miljard euro. Dit was vooral het resultaat van het wegvallen van het Russische gasaanbod. Hierdoor stroomde meer gas vanuit Noordwest-Europa naar Duitsland en verder richting Centraal- en Oost-Europa.

Omdat Gasunie verdient aan de verhuur van transportcapaciteit in haar netten en de vraag naar capaciteit in het Nederlandse en Duitse netwerk steeg, zag het bedrijf de omzet groeien. De winst liep op tot ruim een half miljard euro. Vanwege de reguleringen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in Nederland en de Bundesnetzagentur (BNetzA) in Duitsland wordt een groot deel van de extra omzet de komende jaren in de vorm van lagere tarieven teruggegeven aan de gebruikers van het Gasunie-netwerk.

Nordstream

Gasunie had zelf ook te maken met hogere kosten voor energie van haar operaties. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat het belang in Nordstream eind 2022 op nul is gesteld. Halverwege 2022 reduceerde Gasunie de waardering al van 508 naar 240 miljoen euro. Na de sabotage in september 2022 verwacht het bedrijf voor de afzienbare termijn geen hervatting van de gasleveringen via Nord Stream en daarmee ook geen dividend te ontvangen.

Gasunie wil de komende jaren tussen de 400 en 700 miljoen euro investeren in projecten die deel uit maken van de Visie 2030 van het bedrijf. In totaal heeft het bedrijf tot 2030 een investeringsportfolio van 8,5 miljard euro voor ogen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022, maakte CEO Han Fennema bekend dat hij per september 2023 Gasunie zal verlaten. Fennema is dan bijna 10 jaar CEO van Gasunie geweest. Het bedrijf is inmiddels gestart om een opvolger voor Fennema te vinden.