In deze editie van de rubriek ‘Kort nieuws’ onder andere diverse personeelsberichten; Solvay wil de TFA-productie in Frankrijk staken; en Uniper verkoopt haar kolengestookte centrale Datteln 4
* Nynke Dalstra is afgetreden als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van het Havenbedrijf Rotterdam. Dalstra was bijna vijf jaar commissaris van het Havenbedrijf Rotterdam. Ze stopt vanwege haar benoeming tot lid van de Raad van Bestuur van Eneco.
* ChainCraft heeft Marc den Hartog aangesteld als CEO. Den Hartog is afkomstig van Renewi en werkte eerder voor Corbion, CSM, IOI Loders Croklaan en Unilever. De huidige CEO en oprichter Niels van Stralen doet na 14 jaar een stap opzij en wordt verantwoordelijk voor strategie en business development.
* Pure Water Group heeft de Ultrapuur Water (UPW)-apparatuur voor de waterstoffabriek Holland Hydrogen 1 van Shell ontworpen en geleverd. Holland Hydrogen 1 wordt momenteel op de Tweede Maasvlakte gebouwd. De elektrolyser met een capaciteit van 200 MW zal dagelijks 60 ton waterstof produceren.
* Solvay is van plan om de TFA- (tri-fluor-azijnzuur) en fluorderivaten productie op haar site in Salindres in Frankrijk te staken. Door het stilleggen van de fabrieken gaan 68 banen verloren. Solvay wil de productie voor het einde van het derde kwartaal van 2025 stilleggen. Het bedrijf neemt deze beslissing vanwege de slechte financiële prestaties van de site in de afgelopen jaren. Dat komt volgens Solvay door slechte markomstandigheden. Het verwacht dat deze de komende jaren niet zullen verbeteren. Voor het sluiten van de faciliteiten beraamt de onderneming zo’n 50 miljoen euro aan kosten te hebben.
* Uniper wil haar kolengestookte energiecentrale Datteln 4 in Noordrijn-Westfalen (ten noorden van Dortmund) verkopen. De centrale heeft een capaciteit van ruim 1 GW. Bij de verkoop behoren ook de behandelingsinstallatie voor de kolen, de warmte-opwekinstallaties en alle infastructuur. Ook gaat het personeel over naar de nieuwe eigenaar. Lopende contracten worden bij de verkoop meegenomen. Geinteresseerde partijen kunnen ook bieden op de grond en andere aanwezige infrastructuur. Uniper roept geinteresseerde partijen op voor 18 oktober per e-mail te reageren.
* ArcelorMittal Belgium heeft in Gent een nieuwe productielijn in gebruik genomen voor haar product Magnelis, een metallische bekleding die langdurige bescherming biedt tegen corrosie. Het bedrijf bouwde hiertoe een bestaande verzinkingslijn om. Het is de tweede productielijn voor Magnelis in België. Het materiaal wordt vervaardigd door middel van een continu thermisch verzinkingsproces, waarbij het staal wordt ondergedompeld in een gesmolten bad bestaande uit zink, 3,5% aluminium en 3% magnesium. Het product werd ontwikkeld door de R&D-centra in Gent, Luik en Maizières, Frankrijk. (zie foto)
* Het Vlaamse ‘doe-centrum’ voor wetenschap en technologie Technopolis heeft een samenwerkingsovereenkomst van drie jaar getekend met Chemours. Het chemiebedrijf heeft een vestiging in Mechelen waar ook Technopolis gevestigd is. Het bedrijf hoopt met deze samenwerking meer jongeren te inpireren en te interesseren in wetenschap en technologie. Concreet zal Chemours klasbezoeken aan Technopolis sponsoren. Daarnaast zal het bedrijf bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe interactieve tentoonstellingen en experimenten die jongeren enthousiast moeten maken voor technologie.