[vc_row][vc_column][vc_column_text]Industriële transformatie heeft een lange adem nodig. Maar hoe eerder je die inzet, hoe sneller je tot resultaat komt. No time to waste. Twee industriële reuzen, chemiebedrijf Sabic en producent van duurzame brandstoffen Neste, toonden nog voor de COVID-19 pandemie en de Oekraïne-crisis een vooruitziende blik die verschillende andere bedrijven nog ontberen. Deze twee crises hebben de noodzaak van een Europese industriële transformatie alleen maar versterkt. De noodzaak sudderde een tijdje in een braadpan. Die is nu ingewisseld voor een snelkookpan
Naadloos
Het sluiten van Sabic’s kraker Olefins-3 op Chemelot is geen symptoom van industriële aftakeling, maar een dappere stap richting noodzakelijke verandering. Een noodzaak die door het concern vroegtijdig – en hopelijk op tijd – is herkend. In een tijdperk waar pandemieën en geopolitieke crises de regels van het spel herdefiniëren, is stilstand nog meer synoniem geworden aan achteruitgang.
Sabic’s recente turnaround, met een enorme inzet van personeel en middelen, is niet zomaar groot onderhoud; het is een shift van binnenuit. Ingrijpende vernieuwingen, ondersteund door investeringen in chemische recycling en elektrificatie, zijn niet slechts aanpassingen maar een heruitvinding van Sabic’s bedrijfsvoering in Europa. Doel: een toekomst met steeds minder uitstoot en een verschuiving naar biogebaseerde en circulaire grondstoffen.
Parallel hieraan is Neste’s gigantische financiële injectie van 2,5 miljard euro in verschillende projecten in Rotterdam niet zomaar een zakelijk slimme uitbreiding. Het is een schaakzet die de afhankelijkheid van Europa van fossiele brandstoffen moet verminderen. Neste’s plannen voor een nieuwe bioraffinaderij en hernieuwbare vliegtuigbrandstof zijn niet alleen investeringen in de toekomst van het bedrijf, maar in de toekomst van de planeet. Waar anderen aarzelen, handelt Neste met een geen-woorden-maar-daden-ethos dat naadloos aansluit bij de Rotterdamse nuchterheid.
Geen revolutie
Deze initiatieven zijn voorbeelden van hoe de Europese industrie kan en moet veranderen. Het gaat hier niet om optionele aanpassingen, maar om een urgente transitie die essentieel is voor zowel de mondiale leefbaarheid als de economische stabiliteit. De oude, vervuilende fabrieken die deel uitmaken van ons industriële landschap? Die tijd is voorbij. Voor de industrie is het tijd om stevig te vernieuwen of het risico te lopen irrelevant te worden.
Deze omschakeling is geen eenvoudige onderneming. Het vereist visionair leiderschap, robuuste investeringen en een onwrikbare toewijding aan duurzaamheid. Laat dit een oproep zijn aan alle Europese industrieën: de tijd van halfslachtige maatregelen en oppervlakkige verduurzaming is voorbij. Het is tijd voor radicale innovatie en echte verandering. Bedrijven die deze uitdaging aangaan, zullen de leiders zijn in een nieuw tijdperk. Zij die weigeren zullen achterblijven. De mars naar duurzaamheid is niet alleen een ecologische noodzaak, het is een strijd om economische relevantie in een snel veranderende wereld.
Samen
Het is tegelijkertijd ook een oproep aan de samenleving en de politiek. Vooropgesteld: zorgen om het klimaat zijn terecht. Verschillende bedrijven, zoals Sabic en Neste, voelen die noodzaak voor verandering ook. Maar het is een transitie, geen revolutie. Een transitie vraagt geduld van de samenleving en de politiek. Het gaat om enorme investeringen, veelal in innovatieve technologieën en nieuwe ketens. Technologieën die vaak nog deels ontwikkeld moeten worden. Zoveel pasklare technologie ligt er niet op de plank. Bovendien staat de chemie bekend als een kapitaalintensieve industrie. Ook daardoor kan een totale transformatie niet van de ene op de andere dag. Het is vooral belangrijk om het idealisme en het realisme bij elkaar te brengen. Ook door met elkaar in gesprek te gaan. Transitie vraagt niet om polarisatie, maar om verbinding. Transitie doe je samen.[/vc_column_text][vc_column_text]Dit artikel is gepubliceerd in Petrochem 2024-02 (24/4/2024)[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wim Raaijen, hoofdredacteur
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]