De Duitse industrie ziet steeds grotere zorgen bij het bedrijfsleven over de staat van de economie. Volgens de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) is er zelfs sprake van een “dramatische slechte stemming” bij bedrijven in alle regio’s van Duitsland. De overheid moet dan ook meer doen om de economie te steunen. “Dat moet bovenaan het prioriteitenlijstje staan”, aldus DIHK-president Peter Adrian.
Volgens Adrian zijn de omstandigheden in Duitsland in toenemende mate onaantrekkelijk aan het worden voor bedrijven om investeringen te doen. Hij wijst bijvoorbeeld op de hoge kosten voor onder meer energie en de bureaucratische regeldruk. “Productieverplaatsingen en bedrijfssluitingen nemen toe. Investeringen blijven uit. Er is stilstand in plaats van groei.”
Hij stelt dat er bij bedrijven steeds meer sprake is van ergernis en frustratie over de economie en dat die gevoelens ook duidelijk worden gemaakt aan brancheorganisaties. Volgens Adrian zijn er gezamenlijke inspanningen nodig om voor een goede economische toekomst in Duitsland te zorgen.
De noodkreet van de DIHK-president valt samen met nieuwe economische ramingen van vooraanstaande onderzoeksinstituten in Duitsland. Volgens een gezamenlijke prognose van die instituten zal de Duitse economie, de grootste van Europa, dit jaar met 0,1 procent krimpen. Eerder werd nog op een kleine plus gerekend. Die onderzoekers zeggen dat Duitsland ook kampt met toenemende concurrentie uit China en de gevolgen van vergrijzing.
Voor volgend jaar wordt door de instituten dan wel weer een groei van 0,8 procent verwacht, maar dat is minder sterk dan de plus van 1,4 procent waarop in het voorjaar nog werd gerekend. In 2026 zou de Duitse economie dan met 1,3 procent moeten groeien.
Kenmerkend voor de huidige economische malaise in Duitsland is de situatie bij autobouwer Volkswagen, die voor het eerst ooit overweegt om fabrieken in eigen land te sluiten. Ontslag dreigt voor vele duizenden mensen. Bij Duitse toeleveranciers aan de auto-industrie zoals Bosch en Continental worden al duizenden banen geschrapt. (ANP)