De Duitse gasnetbeheerder Thyssengas heeft een bestaande gasleiding gekocht die ze wil gebruiken voor grensoverschrijdend waterstoftransport. De twaalf kilometer lange leiding loopt tussen Vlieghuis in de Drenthse gemeente Coevorden en het Duitse Kalle-Hoogstede.

Halverwege dit jaar wordt de leiding geschikt gemaakt voor waterstoftransport. Dit vormt het startpunt voor het eerste grensoverschrijdende waterstoftransport en de verbinding tussen de industriegebieden in Nordrhein-Westfalen en Nederland. De grensovergang Vlieghuis maakt deel uit van het Waterstoftransportnet Noord Nederland fase 2.

GET-H2

De leiding is onderdeel van het Duitse GET-H2 initiatief en heeft tot doel het transport van waterstof vanuit de verschillende havens in Nederland naar Duitsland te faciliteren.. Tussen 2024 en 2027 moeten volgens de plannen de belangrijke industriegebieden in Duitsland worden aangesloten op groene waterstof voorzieningen. De leiding vanaf Vlieghuis loopt via Lingen naar Ochtrup waarvandaan deze met het Ruhrgebied kan worden verbonden.

Onderhoud en inspectie

In het GET-H2 initiatief werken bp, Evonik, Nowega, OGE en RWE Generation samen om een uitgebreid waterstofnetwerk te realiseren. Dit initiatief wordt hierbij (financieel) ondersteund door een vijftigtal bedrijven, organisaties en gemeentes. Halverwege 2023 wordt de pijpleiding tussen Vlieghuis en Kalle-Hoogstede gereed gemaakt voor waterstoftransport. Ook een deel van een leiding naar Ochtrup, die al eigendom van Thyssengas was, wordt geconverteerd. Het bedrijf voert de nodige inspecties en onderhoudsprocedures uit. Voor dit project heeft Thyssengas een subsidie uit het IPCEI programma aangevraagd.