Tijdens de Belgische-Duitse energietop in Zeebrugge hebben beide landen een overeenkomst getekend om hun samenwerking op het gebied van elektrificatie, LNG, waterstof en CO2-afvang te versterken. Hiertoe richten België en Duitsland onder andere een Energy Contact Group op, bestaande uit politieke en industriële stakeholders.
De haven van Antwerpen en Zeebrugge werkt samen met de Duitse industrie, chemie en overheden aan de uitbreiding van de capaciteit en infrastructuur tussen beide landen om zo nieuwe energiestromen op te zetten. Zo is de Vlaamse haven al een belangrijke leverancier van LNG en aardgas voor Duitsland en liggen er concrete plannen klaar om via diverse transportmodi zoals pijpleiding, spoor en binnenvaart waterstof en waterstofdragers te transporteren naar Duitsland. In de andere richting kan afgevangen CO₂ uit de Duitse industrie, via de haven getransporteerd worden om bewaard te worden in lege gasvelden in de Noordzee.
Concrete afspraken
Dit is de eerste keer dat er een energietop tussen beide landen werd georganiseerd. Er werden diverse concrete afspraken gemaakt. Zoals het koppelen van de CO2- en waterstofnetwerken, het verdubbelen van de gasdoorvoercapaciteit naar Duitsland en de start van een studie naar de bouw van een tweede elektriciteitskabel tussen België en Duitsland .