AkzoNobel, Philips werken samen met Damen Shipyards aan de ontwikkeling van een systeem dat fouling op scheepsrompen met behulp van UV-C licht bestrijdt.
De technologie maakt gebruik van UV-C LEDs die aangebracht zijn in een coating. Deze stralen precies genoeg licht uit om bio-fouling volledig te voorkomen. De technologie is al op kleine schaal getest door AkzoNobel en Philips. Nu zal de effectiviteit van het systeem bij Damen Shipyards op grotere oppervlakten worden onderzocht.
Milieubelasting
De partijen willen een anti-fouling systeem ontwikkelen waarin geen biocides worden toegepast. Fouling, oftewel aangroeiende zee-organismen aan scheepsrompen zijn nadelig voor de effiency van schepen. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot stijgen hierdoor. Ook zorgt fouling ervoor dat organismen over de hele wereld worden getransporteerd, ook naar gevoelige ecosystemen waar ze de biodiversiteit kunnen schaden. Daarom worden schepen voorzien van een antifoulingmiddel. Er zijn echter zorgen over de milieubelasting en toxiciteit van de antifoulingmiddelen. Daarnaast lijken de coatings verantwoordelijk te zijn voor de aanwezigheid van microplastics in mariene omgevingen.
waterbehandeling
Door UV-C LED’s te gebruiken, zijn biocides niet nodig. Philips ontwikkelde deze technologie voor waterbehandeling en sterilisatietoepassingen, maar het werd tot nu toe niet in open water toegepast.