Het gaat snel met turquoise waterstof, een route om uit methaan waterstof te maken zonder CO2-uitstoot. Zo wordt de installatie van het Duitse bedrijf Graforce op de site van RAG Austria in de komende periode opgestart. In Australië lijkt Hazer ook voortvarend. Vlak voor de kerst heeft het bedrijf de reactor van de commercial demonstration plant (ca. 100 tpa H2) succesvol getest.

Een relatief onderbelicht en schoon alternatief voor de productie van waterstof is methaanpyrolyse, ofwel de turquoise route. Bij deze technologie wordt bij hoge temperatuur bijvoorbeeld in een gesmolten metaallegering methaan gesplitst tot waterstof en pure koolstof. Zonder dat er dus koolstofdioxide wordt gevormd. Naast deze vermeden emissie wordt bovendien extra waarde gecreëerd met het bruikbare koolstof. De toepassingen zijn divers. Denk daarbij aan additief voor staal, vulmiddel in autobanden, grafiet, kleurstof en bodemveredelaar.

Verschillende grote bedrijven onderzoeken deze route. BASF bijvoorbeeld. Midden op het enorme terrein van BASF in Ludwigshafen staat inmiddels een testinstallatie. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat een commerciële installatie mogelijk is.

Carbon black

Ook het innovatieve Duitse bedrijf Graforce zet serieuze stappen. In Oostenrijk voert ze inmiddels verschillende tests uit in de opstartfase van een fabriek voor de omzetting van methaan in waterstof en carbon black door middel van plasmalyse. Doordat het proces zonder zuurstof plaatsvindt, ontstaat geen CO2. De installatie is in september opgeleverd en officieel geopend. Graforce werkt momenteel aan de uitbreiding van haar strategische partnerships met investeerders om de technologie versneld op de markt te kunnen brengen.

Grafiet

In Australië gebruikt de Hazer Group een andere techniek dan met name Graforce en BASF. Terwijl de anderen naast waterstof carbon black produceren, is bij de commerciële demonstratiefabriek van Hazer grafiet het coproduct. Daarbij gebruikt het bedrijf  ijzererts als proceskatalysator. Hazer heeft verschillende internationale projecten in ontwikkeling voor toepassingen op grotere schaal. Daar heeft het focus op sectoren met grote uitdagingen op het gebied van transitie, zoals staalproductie.