Yara Sluiskil een nieuwe installatie bouwen waarmee het haar ammoniak- en nitraatstof uitstoot kan verminderen. Het bedrijf investeert ruim dertig miljoen euro in de installatie die het in 2026 in gebruik neemt.

Yara past een innovatieve technologie toe in de nieuwe installatie. In 2020 deed het bedrijf proeven om na de bestaande luchtzuiveringsunits in de nitraat-granulatiefabriek, waar meststoffen worden geproduceerd, een extra processtap in te bouwen. Samen met de Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat is de afgelopen jaren gewerkt om de nieuwe technologie versneld te implementeren in Sluiskil. Het Noorse moederbedrijf heeft nu groen licht gegeven om een van de twee nitraatfabrieken om te bouwen. Parallel loopt er een traject waarin de haalbaarheid onderzocht wordt om de andere nitraatfabriek in 2027 ook om te bouwen.

Aanvulling

Yara wil de stikstofemissies verder terugbrengen middels zogenaamde WESP-technologie. WESP staat voor Wet Electrostatic Precipitator. Deze technologie combineert een elektrisch veld en een wasvloeistof om stof en ammoniak uit te wassen. Voor Yara is de technologie nieuw, maar deze is al eerder in andere sectoren toegepast. De nieuwe techniek is een aanvulling op de bestaande zuiveringsunit.

De reststromen kunnen opnieuw verwerkt worden tot product. Met de ingebruikname van de WESP-installatie verdwijnt ook de ā€˜pluimā€™ Ā op de nitraatfabriek grotendeels, aldus Yara.

CO2-afvang

Yara nam in Sluiskil de afgelopen jaren belangrijke maatregelen om de ammoniak- en stofemissies te reduceren. In 2018 sloot het de laatste priltoren en nam het de nieuwe granulatiefabriek Ureum-8 in gebruik. Vorig jaar verminderde het bedrijf de NOx-uitstoot door aanpassingen in een salpeterzuurfabriek en de plaatsing van nieuwe ammoniakbranders. Ā Vorig jaar liet het bedrijf ook weten 194 miljoen euro te investeren in CO2-afvang en opslag. Vanaf 2026 wordt jaarlijks 800.000 ton CO2 naar Noorwegen vervoerd.

Maatwerkafspraken

Bovengenoemde investeringen zijn in lijn met de Maatwerkafspraken die het bedrijf met de overheid sloot. De overheid en Yara zetten zich samen in om sneller en meer reducties te realiseren dan met generiek klimaat- en milieubeleid mogelijk is. Yara kan met deze projecten haar broeikasgasuitstoot met ruim 85 reduceren ten opzichte van 1990. De stikstofuitstoot (zowel ammoniak, stikstofhoudend stof en NOx) wordt met 20 procent teruggebracht. Ten opzichte van 2020.