SPIE Nederland heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Metalot. SPIE wil met de samenwerking bijdragen aan de ontwikkeling van ijzerpoeder als hernieuwbare energiedrager voor de industrie.

Metalot, SPIE en een aantal andere partijen doen samen een haalbaarheidsstudie voor een volledige end-to-end Metal Power Pilot. Hierin is Metalot verantwoordelijk voor het technisch ontwerp, de economische business case en het projectmanagement. SPIE Nederland is verantwoordelijk voor het valideren van het technisch ontwerp, het leveren van input met betrekking tot kostprijzen, onderhoud en het valideren van de economische business case. De partijen krijgen een subsidie van de overheid voor deze studie.

De warmte die vrijkomt bij het verbranden van ijzerpoeder kan worden omgezet in elektriciteit of direct worden gebruikt. IJzerpoeder kan op grote schaal worden verbrand in een gecontroleerde omgeving, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen. Het roestpoeder dat overblijft na verbranding wordt opgevangen en kan terug worden omgezet in ijzer.

De pilotstudie richt zich op een industriële energieverbruiker met een kleinschalig warmteproces van 200 kW, dat wordt aangedreven door ijzerbrandstof. Als dit succesvol is, wil SPIE de implementatie van de technologie opschalen naar een breder scala van energieopbrengsten en eindgebruikers.

Foto: De gepresenteerde installatie is de MP100 uit het Lighthouse Metal Power-project van 2019-2021. In dit project ontwikkelden EMGroup, Heat Power, Romico Hold, SOLID, Technische Universiteit Eindhoven, Iron Plus en Metalot de allereerste semi-industriële ketel van 100 kW.