Shell Deutschland gaat de hydrocracker op haar Wesseling site op het Energy & Chemicals Park Rheinland ombouwen. Het bedrijf nam hiertoe de definitieve investeringsbeslissing. De installatie wordt omgebouwd tot productie-unit voor zogeheten Group III basis oliën – grondstoffen voor smeermiddelen zoals motorolie.
Shell ziet de vraag naar smeermiddelen groeien en bouwt de installatie daarom om. De olieraffinage op de site in Wesseling zal in 2025 worden gestaakt. Shell blijft wel aardolie verwerken op de Godorf site van het Energy & Chemicals Park Rheinland. Shell investeert honderden miljoenen in de verbouwing (high three-digit million range). Hiermee is het één van de grootste investeringen die Shell ooit in Duitsland deed.
Vraag
Shell schat de nieuwe installaties in de tweede helft van dit decennium op te starten. De nieuwe fabriek krijgt een productiecapaciteit van zo’n 300.000 ton per jaar. Dat staat gelijk aan negen procent van de huidige Europese vraag naar basisoliën en veertig procent van de Duitse vraag. Group III basis oliën zijn minerale oliën met een erg hoge viscositeit. Ze worden geproduceerd door middel van hydrocracking. Shell verwacht dat de markt voor producten als motorolie en koelvloeistof, die gemaakt zijn van dit type olie, de komende jaren zal groeien.
CO2-reductie
Het bedrijf zegt met de investering tevens de CO2-emissies van de site te reduceren. Doordat veel processen al geëlektrificeerd zijn en ze stopt met het raffineren van aardolie, wordt de CO2-emissie voor scope 1 en 2 met zo’n 620.000 ton per jaar gereduceerd, aldus het bedrijf.
Shell bouwt op het Energy and Chemicals Park Rheinland tevens een elektrolyser met een capaciteit van 10 MW om groene waterstof te produceren. Ook investeert het in een fabriek waar het biomethaan vloeibaar maakt tot bio-lng.
Het Energy and Chemicals Park Rheinland bevindt zich in de buurt van Keulen en bestaat uit de Wesseling en de Godorf site. Jaarlijks verwerkt Shell op die locaties meer dan 17 miljoen ton ruwe olie. Op de Wesseling site wordt nu nog 7,5 miljoen ton aardolie per jaar verwerkt.
Foto: Shell – Joachim Rieger