De coalitie in de provincie Groningen is gevallen nadat de BoerBurgerBeweging tegen een plan voor 24 windturbines in de Eemshaven-West had gestemd. De ChristenUnie vindt dat zij de belofte die de coalitie deed over een betrouwbare overheid nu niet kan nakomen, zei fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek. Een meerderheid in de Staten schaarde zich overigens achter het windparkplan (24 tegen 19).

Over het windpark was tien jaar geleden al een principebesluit genomen. De BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang spraken vorig jaar af geen nieuwe windparken toe te staan, maar bestaande afspraken wel na te komen. De partijen benadrukten in hun akkoord het belang van een betrouwbare overheid. Meerdere fracties, waaronder dus de ChristenUnie en PvdA, stelden dat een ‘nee-stem’ hiermee niet is te verenigen.

Van de vierde coalitiepartij, Groninger Belang, stemden twee van de drie leden tegen de komst van het windpark. “Betrouwbare overheid is voor de ChristenUnie een kernwaarde, inwoners en bedrijven moeten daarop kunnen rekenen”, zei Geijtenbeek. “Dit staat haaks op betrouwbaar bestuur en de afspraken die we samen hebben gemaakt. Vandaag scheiden onze wegen.” De PvdA had het belang van een betrouwbare overheid ook al benadrukt.

De vier partijen hebben besloten dat “binnen Provinciale Staten naar een nieuwe samenwerking wordt gezocht die een stabiel gezamenlijk programma en bestuur wil vormen”. Het college behartigt ondertussen de lopende zaken, “met inachtneming van de huidige politieke situatie”. Dat besluit werd vrijwel unaniem gesteund door de Staten.

BBB-fractievoorzitter Gouke Moes, die onlangs nog te gast was tijdens het event Eemsdeltavisie,  stelde vast dat er “onoverbrugbare verschillen zijn bij het uitleggen van wat een betrouwbare overheid is en hoe afspraken moeten worden geïnterpreteerd”. Hij wilde per se een politiek oordeel geven over het windpark en zich niet beperken tot een toetsing van de ruimtelijke inpassing van de turbines.

“We gaan denk ik allemaal naar huis met het gevoel dat we een nederlaag hebben geleden”, sloot commissaris van de Koning René Paas de vergadering af. Hij roept de fractievoorzitters op korte termijn bijeen om te verkennen hoe het verder moet. Bij de oppositie was onder meer “een trieste dag voor de Groningers” te horen. (ANP)