De Duitse federale regering, Uniper en Fortum hebben overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen om Uniper financieel te stabiliseren. Het bedrijf kwam in de problemen vanwege de aanhoudende leveringstekorten van Russisch aardgas. Voorwaarde voor het verlenen van de staatssteun is dat het bedrijf de rechtszaak tegen de Nederlandse staat laat vallen.

Het pakket maatregelen stelt Uniper veilig en biedt een oplossing voor de verliezen die Uniper lijdt ten gevolge van het heersende tekort in de gasvoorziening. De overeengekomen maatregelen moeten er ook voor zorgen dat de kredietrating van Uniper investeringswaardig blijft.

De overeengekomen maatregelen zijn gebaseerd op drie pijlers: doorberekening van de extra kosten voor vervanging van Russisch gas, verhoging van de kredietlijn en de Duitse regering wordt voor dertig procent eigenaar van het energiebedrijf.

De stabilisatiemaatregelen zijn onder meer afhankelijk van de intrekking van Unipers rechtszaak tegen Nederland. Die spande het bedrijf aan vanwege de verplichte vervroegde sluiting van de kolencentrale in Rotterdam. Ook moet het bedrijf nog goedkeuring krijgen van de Europese en lokale toezichthouders.

Doorberekenen

De Duitse regering liet Uniper tijdens de onderhandelingen weten een algemeen mechanisme in te willen voeren waarbij alle gasimporteurs negentig procent van de vervangingskosten voor ontbrekend Russisch gas moeten doorberekenen. Bovendien zal de Duitse regering verdere steun verlenen wanneer niet gecompenseerde vervangingskostenverliezen meer dan zeven miljard euro bedragen. Uniper zal de resterende risico’s vanaf 2024 aanzienlijk verminderen door zijn gasportfolio aan de aanbod- en verkoopzijde in de loop van de tijd aan te passen.

De Duitse staatbank KfW verhoogt de bestaande kredietlijn voor Uniper van twee naar negen miljard euro. Bovendien wordt de Duitse regering een belangrijke aandeelhouder. De overheid krijgt een eigendomsbelang van ongeveer dertig procent in Uniper via een kapitaalverhoging van ongeveer 267 miljoen euro.

Aandelen

Als aandeelhouder zal de Duitse regering vertegenwoordigd zijn in de raad van commissarissen van Uniper. De onderneming ontvangt daarnaast maximaal 7,7 miljard euro via een verplicht converteerbaar instrument. Dit verplicht converteerbaar instrument zal op de conversiedatum worden omgezet in aandelen.

Na de kapitaalsverhoging van de Bund zal het Finse staatsenergiebedrijf Fortum een belang van ongeveer 56 procent in Uniper hebben.