HomeArchiefPrinses Beatrixsluis na uitbreiding heropend
derde-kolk-prinses-beatrixsluis (RWS)

Prinses Beatrixsluis na uitbreiding heropend

De afgelopen twee jaar is door Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk gewerkt aan de uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein. Vandaag, woensdag 6 februari, is de sluis heropend door prinses Beatrix.

De Prinses Beatrixsluis is een rijksmonument uit 1938. Al het waterverkeer dat van de havens van Antwerpen en Rotterdam naar Amsterdam en terug vaart, maakt gebruik van de Prinses Beatrixsluis. Jaarlijks passeren ongeveer 50.000 schepen de sluis. Omdat het aantal en het formaat van de schepen die het Lekkanaal passeerden alsmaar groter werd, en omdat er behoefte was aan extra ligplaatsen, werd besloten tot uitbreiding. Een derde kolk (doorgang) moest het mogelijk maken om meer en grotere schepen gebruik te laten maken van de sluis. Door de extra doorgang is er nu meer ruimte zodat schippers minder lang hoeven te wachten om door te varen.

Werkzaamheden

De sluis werd medio 2018 voorzien van vier sluisdeuren van 28 meter lang, 6,25 meter dik en 14 meter breed met een gewicht van 490.000 kg. De plaatsing van de deuren gebeurde met behulp van een kraan op een ponton. Het inhijsen was een tijdrovende klus. Ook zijn de kazematten verplaatst. De bunkers van meer dan een miljoen kilo moesten op een nieuwe locatie komen.
Aan de zuidzijde van de sluis is nieuwe drijvende remmingswerk geïnstalleerd waarmee het aanmeren en aan wal gaan is vergemakkelijkt. Het bestaande remmingswerk is verwijderd. Aan de noordzijde van de sluis is nog een remmingswerk aan de damwanden bevestigd en is de vaargeul op de juiste diepte gebaggerd. Tot slot is de waterkerende damwand bij het binnenhoofd verwijderd.
Ook zijn de installaties voor bediening, besturing en bewaking aangepast. Zo is onder andere mogelijk gemaakt dat de interactie met de schippers en de invarende schepen volledig digitaal verloopt. Dus alleen met camerabeelden en marifoon. Hiermee is ook bediening op afstand mogelijk.

De sluis is nu voor 216 miljoen euro klaar gemaakt voor de toekomst.

Delen:
Author