Het ministerie van Klimaat en Groene Groei wil een belangrijke rol voor kernenergie in de Nederlandse energievoorziening. Daarnaast zet het kabinet in op betaalbaarheid van energie voor kwetsbare groepen, slimme oplossingen om het elektriciteitsnet minder te belasten, waterstofproductie en -import en verduurzaming van de industrie.

Het kabinet stelt 14,1 miljard euro beschikbaar voor kernenergie. Komende jaren investeert het kabinet onder meer in de voorbereiding van de bouw van nieuwe kerncentrales, de bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale in Borssele, het versterken van de kennisinfrastructuur rond kernenergie en het faciliteren van de ontwikkeling van kleine kerncentrales (Small Modular Reactors). Naar verwachting neemt het kabinet komend jaar een besluit over de locatie voor twee nieuwe kerncentrales.

Waterstof


Met onder andere het Klimaatfonds en de SDE-regeling blijft het kabinet investeren in de energietransitie. Voor het stimuleren van de productie en importmogelijkheden van waterstof is komend jaar € 354 miljoen beschikbaar. Komend jaar worden de eerste elektrolysers naar verwachting in gebruik genomen, die elektriciteit van windmolens op zee omzetten in duurzame waterstof.

Verduurzaming industrie


Een sterke en vernieuwende industrie is belangrijk voor een schoon en welvarend Nederland. Door de industrie te verduurzamen, verminderen we de uitstoot van CO2 en dragen we bij aan een gezondere leefomgeving. Uit het Klimaatfonds is € 275 miljoen beschikbaar voor investeringen in de verduurzaming van de industrie. Bedrijven die aan werken aan het ontwikkelen, testen en opschalen van innovatieve oplossingen om de industrie klimaatneutraal en circulair te maken worden ook volgend jaar ondersteund via innovatieregelingen zoals de DEI+.