3M gaat stoppen met de productie van PFAS (per- en polyfluoroalkyl substances). Tegen 2025 moeten de omstreden stoffen uit het productportfolio verdwenen zijn. 3M reageert hiermee op de plannen van de EU om het gebruik van PFAS in 2025 aan banden te leggen. Ook in de VS, Canada, Australië en Azië wordt de wetgeving omtrent de stoffen verscherpt.
De huidige PFAS-productie van 3M is goed voor een jaaromzet van ongeveer 1,3 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dat de uitfasering van de stoffen tussen de 1,3 en 2,3 miljard dollar gaat kosten. 3M brengt over het laatste kwartaal van dit jaar naar verwachting al een bedrag van tussen de 700 miljoen en 1 miljard dollar in rekening. Dit bedrag is vooral te relateren aan de productiereductie.
Het bedrijf kan bovendien een groot aantal schadeclaims tegemoet zien. Zo bracht de Nederlandse overheid onlangs de mogelijkheden in kaart om de schade van de vervuiling door de stoffen in de Westerschelde te verhalen op 3M.
Zwijndrecht en Dordrecht
PFAS worden in een groot aantal producten toegepast, waaronder halfgeleiders, telefoons en auto’s. De stoffen zijn berucht omdat deze in het milieu nauwelijks worden afgebroken. Er zijn sterke aanwijzingen voor een negatief effect op de gezondheid van een verhoogde concentratie PFAS in het bloed.
In Vlaanderen kwam een grote PFOS vervuiling aan het licht na een bodemonderzoek rondom de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Hoewel daar de productie van PFOS al zo’n 20 jaar geleden gestaakt is, zijn de gevonden concentraties van de schadelijke stof hoog.
In Nederland maakt Chemours Dordrecht gebruik van dit type chemicaliën. Ook rondom deze fabriek is de bodem verontreinigd. De omliggende gemeenten stelden Chemours en DuPont al in februari 2018 aansprakelijk voor de gevolgen van de PFAS-uitstoot. Toch mag het bedrijf volgens de milieuvergunning doorgaan met het lozen van de stoffen op de Beneden-Merwede.