Vattenfall, Sunoco, HyCC en Tata Steel hebben een overeenkomst gesloten met Gasunie-dochter Hynetwork. Met deze zogeheten Connection Study Agreement doen ze een belangrijke stap om aangesloten te worden op het toekomstige waterstofnetwerk van Gasunie.

De bedrijven geven met de overeenkomst te kennen waterstof te willen leveren of afnemen. De bedrijven in het Noordzeekanaalgebied tonen hun interesse op het moment dat het waterstofnetwerk in het gebied steeds meer vorm krijgt. Vorige maand werd bekend welke voorkeursroute in beeld is voor het toekomstige waterstofnetwerk in deze industriƫle regio.

waterstofnetwerk NZKG
waterstofnetwerk NZKG

De vier partijen zetten symbolisch hun handtekeningen op een waterstofleiding in de Amsterdamse haven. Gasunie-dochter Hynetwork, Port of Amsterdam en Programmabureau Noordzeekanaalgebied tekenden mee, om de samenwerking te bekrachtigen. De bedrijven willen met hun initiatief de opschaling van de waterstofeconomie versnellen.

Gasunie-dochter Hynetwork realiseert een landelijk waterstofnetwerk. Dit netwerk van buisleidingen verbindt de grote industriĆ«le regioā€™s in Nederland met elkaar, met waterstofopslag- en importlocaties en met het buitenland. Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied, dat hier onderdeel van is, zal volgens de huidige planning vanaf eind 2027 operationeel zijn.

Op de foto (Ebbes Fotografie) links v.l.n.r.: Eduard de Visser, Port of Amsterdam; Martijn Joon, Sunoco; Albert Kassies, Tata Steel; Helmie Botter, Gasunie; Jeff Buter, Vattenfall; Ingrid Post, Programmabureau NZKG; Joost Hooghiem, Hynetwork; Marcel Galjee, HyCC