Het groene waterstofproject van Air Products in de haven van Rotterdam heeft goedkeuring gekregen van de Europese Commissie om in aanmerking te komen voor subsidie in het kader van het vierde Important Projects of Common European Interest (IPCEI) programma voor waterstof (Hy2Move).
Air Products en Gunvor Petroleum Rotterdam kondigden halverwege 2022 aan dat ze samen een importterminal voor ammoniak willen ontwikkelen – en een faciliteit om deze weer in waterstof om te zetten. Air Products gaf toen aan dat het project beoogde te worden erkend als een IPCEI-project om de financiering rond te krijgen. Met de goedkeuring door de EC komt het project een grote stap dichterbij. In 2022 gaven de bedrijven aan dat de importterminal naar verwachting vanaf 2026 de eerste (groene) waterstof zou kunnen leveren.
Volgens het IPCEI-programma Hy2Move dragen de lidstaten in totaal 1,4 miljard euro bij aan de verschillende projecten. Vanuit het bedrijfsleven wordt een investering van 3,3 miljard euro verwacht. In totaal komen 11 bedrijven in 13 verschillende projecten in aanmerking voor een subsidie.
Hy2Move
Het Hy2Move programma richt zich op een groot deel van de gehele waterstof waardeketen:
- De ontwikkeling van toepassingen van waterstof in mobiliteit en transport, (zwaar) wegtransport, scheepvaart en luchtvaart. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het gebruik van brandstofcellen in zwaar vervoer.
- De ontwikkeling van hoog-efficiënte brandstofceltechnologie voor transport via schepen en zware locomotieven.
- De ontwikkeling van waterstofopslagoplossingen in voertuigen, zoals lichtgewicht waterstoftanks voor vliegtuigen.
- De ontwikkeling van technologieën om waterstof te produceren voor mobiliteits- en transporttoepassingen.
Op de foto de bestaande waterstoffabriek van Air Products in Rotterdam