TenneT heeft de twee partijen geselecteerd voor de realisatie van vijf kabelverbindingen van offshorewindparken naar het vasteland. NKT en Prysmian gaan de nieuwe 2GW-standaard toepassen in deze projecten.
TenneT heeft NKT geselecteerd om de kabelverbindingen te realiseren voor IJmuiden Ver Beta, IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 2, die aan land komen op de Maasvlakte. Prysmian is geselecteerd voor de kabelverbindingen van IJmuiden Ver Alpha en Nederwiek 1, aanlanding in het Sloegebied (Zeeland).Ā De werkzaamheden in de contracten omvatten ontwerp, engineering, productie, levering, projectmanagement, offshore-, nearshore- en inshore-installatie van 525 kV HVDC-kabels en alle verbindingswerkzaamheden in onderzeese en landsecties.
De waarde van het contract voor de Italiaanse Prysmian Group is 1,8 miljard euro. Voor NKT bijna 2 miljard euro.
Gerecycled koper
De partijen verwachten dit jaar met de eerste werkzaamheden te beginnen. De werkzaamheden voor het leggen van kabels op land beginnen in 2025, de werkzaamheden voor het leggen van kabels op zee naar verwachting in 2026. Alle verbindingen zullen naar verwachting tussen 2028 en 2030 in bedrijf zijn. Om de carbon footprint te verkleinen, zullen leveranciers gerecycled koper gebruiken. Indien nodig zullen de kabelleveranciers investeren in nieuwe productiecapaciteit, schepen en trenchers (voertuigen die de kabels in de zeebodem kunnen begraven).
Onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatief
Om het benodigde vermogen van 2GW te transporteren, is een offshore kabelsysteem nodig dat werkt op een spanningsniveau van 525 kV HVDC met behulp van geƫxtrudeerde isolatietypes. Het ontwerp van de aansluiting van 2 GW gelijkstroom (HVDC), gebaseerd een op 525 kV kabel, bestaat uit slechts ƩƩn kabelsysteem, waardoor de impact op het milieu en de omgeving beperkt blijft. Het kabelsysteem bestaat uit vier kabels, een plus- en minpoolkabel, een metallic return kabel en een glasvezelkabel. TenneT startte in 2020 samen met marktpartijen met de ontwikkeling van een onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatief voor het 525 kV XLPE HVDC kabelsysteem.
Certificering
Met een ontwerp- en lay-outstudie voor het offshore platform werd een generiek platform ontworpen om interoperabiliteit mogelijk te maken van de eigen oplossingen van alle HVDC-leveranciers die aan de R&D fase deelnamen. De intensieve samenwerking tussen TenneT en de betrokken marktpartijen heeft geresulteerd in inzichten over de vereiste functionaliteit en prestaties van het innovatieve HVDC-systeem en heeft geleid tot certificering van de kabelleveranciers in 2022.