Vattenfall heeft de ontwikkeling van het Zweedse offshore windproject Kriegers Flak tot nader order stilgelegd. Het bedrijf geeft aan dat de investeringsvoorwaarden voor het project onrendabel zijn. Het was de bedoeling dat het windpark in 2028 in gebruik zou worden genomen.
Het Zweedse Kriegers Flak bevindt zich op zo’n 30 kilometer ten zuiden van Trelleborg. Het was volgens Vattenfall het meest vergevorderde offshore windproject in Zweden. Het zou een capaciteit van 2,7 TWh (640 MW) elektrische energie per jaar moeten opwekken. Kriegers Flak grenst aan bestaande Deense en Duitse windparken. Vattenfall verkreeg in mei 2022 een bouwvergunning voor 35 tot 50 windturbines in het gebied.
Aansluitpunt
Vattenfall geeft aan dat de huidige investeringsvoorwaarden in Zweden niet rendabel zijn en het daarom stopt met de verdere ontwikkeling van het project. Oplevering voor 2028 is dan ook niet langer reëel. Mochten de omstandigheden verbeteren en de vergunningen nog geldig zijn, dan kan het project weer worden opgepakt. Eén van de voorwaarden die Vattenfall geeft is de aanwezigheid van een aansluitpunt op het nationale elektriciteitsnet.
Vattenfall heeft momenteel in Zweden een aantal windprojecten in ontwikkeling. Gezamenlijk zouden deze in 2035 18 TWh groene elektriciteit per jaar kunnen leveren.
Opsplitsen
De aankondiging van Vattenfall kwam daags voor het bericht van het Nederlandse ministerie voor Klimaat en Groene Groei om de aanbesteding van de kavels IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I te splitsen in 4 kavels van 1 gigawatt (GW) aan windenergie om de financiële risico’s kleiner te maken voor windparkontwikkelaars die hiervoor een vergunning aanvragen.
financiële risico’s
Steeds vaker trekken ontwikkelaars zich terug uit de offshore windsector vanwege de grote financiële risico’s. Shell, met de windparken Hollandse Kust Noord (via CrossWind), Borssele III en IV (Blauwwind) en Egmond aan Zee in bedrijf en Hollandse Kust West (Ecowende) in ontwikkeling, is één van de grotere spelers in Nederland. Maar het bedrijf ziet windenergie niet meer zo zitten en gaat haar uitgaven hierin beperken. Eneco en Equinor besloten niet deel te nemen aan de tender voor de concessies IJmuiden Ver Alpha en Beta. En ook de laatste Duitse tender leverde lage biedingen op.